Dupa reteta clasica cu cartof normal am vrut sa-ncerc cu cartof dulce frăţiorul dulceag şi colorat.
Faimosul Cristofor Columb a descoperit în urmă cu aproape 600 de ani faimosul Tărâm al Mirodeniilor, Peru în termenii actuali, dar şi trei plante care au revoluţionat industria alimentară de-a lungul timpului: porumbul, cartoful alb şi...cartoful dulce.
Acesta se pare că era cultivat de mii de ani de către incaşi, în scopul de a fi dat ca hrană animalelor. A durat mai bine de 200 de ani până ca un bucătar la Casa Regală a Angliei să se prindă că banalul cartof poate fi la fel de bine consumat şi de către oameni.
Povestea pe scurt este că bucătarul, supărat că stăpânul său nu i-a apreciat bucatele (felii de cartofi cruzi – deoarece nu ştia cum se prepară), a aruncat cartofii, de ciudă, într-un cuptor încins. Mirosul l-a ademenit pe stăpân, care a întrebat de unde vine acest miros îmbietor iar bucătarul i-a servit apoi acei cartofi copţi, care au fost extrem de apreciaţi şi totodată consideraţi delicatese, care cu greu mai puteau fi consumaţi de către cei cu venituri mici.
În zilele noastre, cartoful dulce este cultivat mai ales pe tărâmul asiatic, în insulele Pacificului, în întreaga Americă şi în părţile sudice ale Rudiei. Însă China este cel mai mare producător, acoperind circa 80% din producţia mondială şi oferind peste 100 de varietăţi. În India chiar se mai practică folosirea sucului de lămâie în combinaţie cu o pastă de cartofi dulci pentru vopsirea părului.
Cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care dă culoare acestei legume atât de versatile.
Cartoful dulce poate avea mai multe varităţi de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. De aceea este indicat ca atunci când este consumat să nu se îndepărteze coaja subţire, deoarece conţine numeroase fibre, potasiu şi quercitină – substanţă recunoscută pentru efectele sale antioxidante excepţionale. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cartoful clasic, alb, a cărui coajă este toxică!
Despre efectele benefice ale alimentelor bogate în betacaroten puteţi citi mai multe aici. (sursa: https://www.csid.ro/diet-sport/)
Ingrediente: pour 3-4 persoane
2 cartofi dulci
4 linguri ulei de masline
sare, cimbru uscat
boia de ardei
4 linguri bune de telemea sarata
paprika
3 linguri de smantana acra
Mon de preparare:
Pregatiti smantana acra daca nu aveti. Estre suficient sa amestecati smantana proaspata cu 2 linguri de zeama de lamaie.
Amestecati, puneti sare si piper si dati la rece.
Incalziti cuptorul la 200°C .
Curatati si spalati cartofii. Uscati-i cu un prosop din hartie.
Taiati-i in bucati.
Varsati deasupra uleiul, puneti sare, piper, boia de ardei , cimbru uscat si amestecati.
Puneti-i pe o placa de cuptor (in teflon).
Dati la cuptorul incalzit timp de 30-40 de minute. Rasturnati-i si amestecati dupa 20 de minute.
Scoateti si puneti deasupra telemea sarata rasa si paprika.
Serviti-i simpli cu smantana acra.
Excelent !
imprimati print |
recette en français ici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu