Insulele au fost descoperite de spanioli în prima jumătate a secolului al XVI-lea și au fost explorate de căpitanul britanic John Marshall (1788), de la care și-au primit și numele. Între anii 1885-1914 ele s-au aflat sub protectorat german, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial zona făcea parte din prima linie de apărare japoneză. În anul 1944 insulele au fost cucerite de americani, care le-au administrat până în 1990, când țara și-a căpătat independența. Pe insulele Bikini și Enewetak, S.U.A. au efectuat experimente nucleare.
Nautul este o planta leguminoasa numita, in limba latina, Cicer arietinum. In functie de sortiment, ai putea-o gasi pe piata si sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteana. Cuvantul „naut” provine din cuvantul turc „nohut” si a intrat in limba romana, pe vremea cand Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, sub forma arhaica „nahut”.
Multa vreme, nautul a fost cunoscut si sub denumirea de mazarea berbecilor, din pricina faptului ca fiecare boaba prezinta o excrescenta care seamana, potrivit unora dintre botanisti, cu un corn de berbec. Cel mai adesea, boabele de naut au culoarea roz, galbena sau verde. Gustul lor se remarca prin aroma de pamant cu nuante de nuca.
In Orientul Mijlociu, nautul salbatic este cunoscut inca de acum 7.500 ani. Cultivarea lui a inceput in jurul anului 3.000 I.Hr.. De-a lungul vremii, a fost un ingredient preferat de greci, de romani si de egipteni. Astazi, lideri ai productiei mondiale de naut sunt India, Australia si Pakistan.
Nautul poate asigura cel putin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic si minerale, potrivit United Nations Food and agricultural Organization and World Health Organization.
Odata cu proteinele, nautul iti aduce si calorii. Din fericire, insa, organismul tau arde o treime dintre acestea doar procesand proteinele. Continutul ridicat de fibre face, de asemenea, din naut, un aliment indicat pentru curele de slabire. Pe langa faptul ca favorizeaza digestia, fibrele iti dau senzatia de satietate. (sursa si mai multe despre naut aici)
Ingrediente: 2-3 portii
400 g de naut in conserva/borcan spalat si scurs
300 g de sos de rosii de casa sau 8 rosii proaspete
3 linguri ulei
1 ceapa verde
1 catel de usturoi
1/2 lingurita pudra de chimen
1/2 lingurita de curcuma
1/2 lingurita de boia de ardei
2 linguri de ghimbir proaspat ras
piper
coriandru proaspat (n-am pus caci n-aveam)
Mod de preparare:
Incalziti uleiul intr-o oala. Adaugati ceapa si usturoiul tocat si reveniti.
Puneti condimentele si amestecati.
Adaugati nautul si rosiile taiate bucati. Eu am pus sosul de rosii si 100 ml de apa fierbinte.
Lasati sa fiarba impreuna 15- 20 de minute pana cand apa scade si mancarica se-ngroasa.
Adaugati ghimbirul ras, amestecati.
Puneti verdeata la sfarsit .
Serviti-o simpla cu mamaliga sau paine lipie sau ca garnitura la un fel de carne, peste
imprimati print |
Sursa reteta: http://www.lestoquesducaillou.nc/?p=9252
recette en français ici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu