Am insotit-o de data aceasta cu mamaliga africana Ugali - vezi reteta aici.
Ca orice planta de-a dreptul miraculoasa varza este invaluita in legenda. Conform mitologiei romane, ea s-a nascut din lacrimile lui Licurg care, intristat ca muritorii beau pana la uitare, le-a smuls vita-de-vie, daruindu-le in schimb, din lacrimile sale, varza, care reprezinta un excelent antidot pentru betie. Atat romanii, cat si egiptenii obisnuiau s-o manance din belsug, inainte de a se deda desfraului bahic. Varza era proslavita si in China, iar calaretii indepartatelor meleaguri ale Mongoliei au invatat sa o pastreze in sare, de unde varza murata a ajuns in Europa de Est in cavalcada mongolilor si a hunilor. In secolul XIV, capitanii au introdus in dotarea vaselor lor si butoaiele de varza murata, ca un remediu medical, in special impotriva scorbutului, dat fiind continutul bogat de vitamina C. Iar capitanul Cook a ramas in istorie si datorita faptului ca dupa o furtuna cumplita si-a salvat marinarii raniti de inevitabilele cangrene, cu compresii de varza murata. (sursa: http://www.daciccool.ro/)
Insa dincolo de povesti, la fel precum varza insasi, moarea reprezinta efectiv o licoare cu proprietati aproape miraculoase. Nu numai ca inhiba tumorile canceroase, dar reprezinta si un excelent leac pentru bolile respiratorii, impotriva litiazei biliare si renale, pentru diabetici si, dupa o veche vorba din batrani, pentru cei "slabi la inima". Moarea este in acelasi timp excelenta in curele de slabire, un excelent stimulent digestiv, combate oboseala si senzatia de frig si in primul rand stimuleaza sistemul imunitar. In acelasi timp, varza acra se bucura de renumele de a reprezenta un afrodiziac foarte puternic.
Ingrediente: pentru 6 portii
1/2 varză alba
400 g de sunca cruda sarata (in saramura , nu prea grasa)
400 g de sos de rosii ( cu piper de Sichuan pentru mine- reteta aici)
2 linguri bulion de rosii
1 praz
2 linguri ulei
sare, piper
cimbru uscat, 2 foi de dafin
Mod de preparare:
Curatati si spalati legumele.
Intr-o oala adanca puneti la fiert carnea in 2 l de apa. Lasati sa fiarba 10 minute, aruncati apa si spalati repede sunca sub jet de apa rece.
Puneti-o din nou la fiert sunca in 2 l de apa, cu partea verde a prazului taiata bucati, cu 1 foaie de dafin si cu un pic de cimbru uscat.
Lasati sa fiarba 30 de minute indepartand spuma in mod regulat.
Scoateti sunca si rezervati apa in care a fiert.
Indepartati cotorul verzei si primele foi. O tocam marunt.
Incalziti uleiul intr-o oala adanca sau in oala sub presiune. Prajiti usor partea alba a prazului taiata marunt. Puneti sunca si prajiti impreuna.
Adaugati varza tocata, sosul si bulionul de rosii si 1/2 l de zeama filtrata in care a fiert sunca.
Puneti piper si sare, 1 foaie de dafin si cimbru uscat.
Inchideti oala sub presiune si fierbeti 30 de minute (20-30 de minute in plus la o oala normala).
Verificati daca varza si sunca sunt fierte.
Serviti fierbinte cu mamaliga.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu