Astazi in calendarul evreiesc este sarbatoarea de Purim.
Sărbătoarea evreiască Purim reprezintă un moment foarte aşteptat şi cu totul aparte, datorită tradiţiilor şi obiceiurilor specifice acestor zile de veselie.
Purimul este o sărbătoare în care primează bucuria comuniunii cu cei dragi, precum şi simţul de solidaritate socială cu cei aflaţi în nevoi. Fiecare familie împodobeşte cunoscutele „coşuri de Purim“, în care se pun alimente şi diferite cadouri şi pe care le împarte fie cunoscuţilor, fie celor săraci. Tot acum, copiii primesc daruri băneşti din partea părinţilor, aşa numiţii „bani de Purim“.
De asemenea, există bucate tradiţionale care se prepară numai cu prilejul acestei sărbători.
O delicatesă obişnuită pentru Purim este Humentaschen (cunoscută sub numele de urechile sau buzunarele lui Aman). Aceste prăjiturele tringhiulare umplute cu gem sau cu seminţe de mac, miere şi nuci, trebuie să reprezinte pălăria cu trei colţuri a lui Aman.
- 250 g de faina
- 100 g de zahar
- 125 g de unt taiat bucatele
- 1 ou
- 1 plic de zahar vanilat
- 1/2 plic de praf de copt
- migdale feliate, zahar pudra
Pentru umplutura am utilizat o dulceata de lux Mincemeat primita cadou de la o buna prietena de-a mea.
Este excelenta pentru acest tip de biscuiti caci contine fructe uscate: stafide, smochine, merisoare, caise, migdale, alune etc si este in acelasi tip foarte parfumata cu rom sau coniac, scortisoara etc.
Mod de preparare:
Intr-un castron frecati oul cu zaharul si zaharul vanilat.
Adaugati faina amestecata cu praful de copt si amestecati.
Puneti bucatelele de unt si cu mana frecati si formati un aluat.
Inveliti bula de aluat in film alimentar si dati la rece 1 ora.
Scoateti aluatul, si-l l intindeti pe un plan farinat.
Taiati cercuri cu ajutorul unei forme sau al unui pahar.
Puneti in centru umplutura dorita si inchideti aluatul in 3 colturi, dand forma unei urechiuse.
Puneti-le pe o tava acoperita de hartie de copt.Puneti migdale feliate in mijloc daca doriti si dati la cuptorul incalzit la 180°C timp de 15-20 de minute.
Contextul istoric în care a fost instituită sărbătoarea Purim:
„În secolul al VI-lea î.Hr., în vremea cuceririi Indiei de către medo-perşi, o parte dintre evrei au fost luaţi robi şi duşi în Persia. În secolul al V-lea, când la cârma Imperiului persan a venit Xerxe, un demnitar al acestuia, care îi ura foarte mult pe evrei, a hotărât exterminarea lor din toate provinciile Persiei“. Cartea Esterei explică în amănunt toate intrigile legate de acest eveniment. Astfel, aflăm că Estera, o evreică orfană, care a fost crescută de unchiul ei, Mardoheu, ajunge împărăteasa lui Xerxe. În acelaşi timp, Mardoheu îi salvează viaţa împăratului, dezvăluind un complot de la curte. Totuşi, Aman, un influent demnitar imperial, care îl ura pe Mardoheu, deoarece acesta nu i se închina, obţine de la Xerxe un decret care hotăra ca toţi evreii să fie ucişi la 13 Adar, dată care s-a decis prin intermediul sorţilor. La aflarea acestei veşti cumplite, Estera a poruncit tuturor evreilor să postească şi să se roage timp de trei zile. După acest post, ea s-a înfăţişat lui Xerxe, căruia i-a destăinuit planul lui Aman şi l-a rugat să salveze poporul. Atunci, împăratul l-a spânzurat pe Aman, numindu-l pe Mardoheu în demnitatea acestuia şi, pentru că un decret imperial nu poate fi anulat, a dat un nou decret, prin care le dădea voie evreilor să se apere în faţa celor care vor încerca să-i omoare.
Ziua hotărâtă să fie a exterminării evreilor a fost aleasă ca zi de bucurie pentru salvarea lor: „În Talmud şi în folclorul evreiesc, această zi a rămas sărbătoarea bucuriei, aşa cum se reflectă şi în unele aforisme: păzeşte-te să nu te veseleşti atunci când nu trebuie, dar de Purim şi de Hanuka să te bucuri în Domnul. De asemenea, se spune că zilele de Purim nu vor înceta niciodată să existe, chiar dacă toate celelalte sărbători vor dispărea“. sursa: http://ziarullumina.ro/sarbatoarea-evreiasca-a-veseliei-60168.html
Au plecat atat de repede incat m-am decis sa refac :)
Cu dulceata de zmeura de data aceasta.
imprimati print |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu