"Romanul" meu preferat la Paris:
Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România
Tatăl său, Theodor Cosma, a fost un renumit pianist şi dirijor, mama sa, de asemenea compozitoare, unchiul său Edgar Cosma a condus Orchestra Cinematografiei din Bucureşti, iar bunica sa, cunoscută pianistă, a studiat cu Ferruccio Busoni.
Vladimir Cosma trăieşte în Franţa din 1963, unde se stabileşte câştigându-şi existenţa ca violonist în orchestre simfonice, continuându-şi studiile cu Nadia Boulanger, la Şcoala Normală de Muzică din Paris.
Pe vremea când trăia în România, Vladimir Cosma avea o mare admiraţie pentru Michel Legrand. Acesta îi ascultase pe benzi muzica şi i-a încredinţat orchestrarea pieselor transmise în direct la "Discorama". Era perioada în care Michel Legrand realiza coloana sonoră la "Domnişoarele din Rochefort". După un an îi oferă să compună muzica din "Alexandre le bienheureux" ("Alexandru cel fericit") de Yves Robert, cu Philippe Noiret şi Marlène Jobert, lansat în 1969. Este debutul unei cariere strălucitoare...
A compus muzică pentru filme ca "Dineu cu proşti" (va recomand aceasta comedie - unul din filmele mele preferate) , "Jucăria" şi "Jaguarul", create de Francis Veber, "Setea de aur" de Gerard Oury, "Ceasul, crucea şi maniera" de Ben Lewin, "Astérix la Bretoni", genericul seriei animate "Rahan", "C'est pas moi, c'est lui" şi "Sunt timid dar mă tratez", cu Pierre Richard, "Fiecare cu infernul său", de André Cayatte, "Dracula tatăl şi fiul" de Édouard Molinaro, "Jurnalul intim al unei nimfomane", de Jésus Franco...
Este inspirat de muzica românească şi în special de naiul lui Gheorghe Zamfir. Realizează împreună cu acesta coloana sonoră la "Marele Blond..." pentru care este premiat la Festivalul de la Cannes.
Vladimir Cosma a compus opera „Marius și Fanny”, după Marcel Pagnol, a cărei premieră a avut loc la Opera din Marsilia, în distribuție cu Roberto Alagna și Angela Gheorghiu, în rolurile titulare și Jean-Philippe Lafont, în rolul lui César.
În 2008 a scris partitura comediei muzicale „Aventurile Rabinului Iacob” (un film superb si inca de actualitate) care s-a jucat în premieră la Palatul Congreselor din Paris.
A fost răsplătit şi cu două "César" pentru cea mai bună muzică de film pentru peliculele "Diva" de Jean-Jacques Beineix în 1982 şi "Le Bal" al lui Ettore Scola în 1984.
Puteti asculta cateva din compozitiile sale celebre aici sau aici .
Va pun si 1 reportaj foarte interesant :
- in romana
source photo et article: cotidianul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu