Republica
Namibia sărbătoreşte ziua naţională la 21 martie – ziua declarării independenţei ţării în 1990. Numele statului este derivat din numele deșertului Namib, care-i ocupă întregul țărm.
Primul european care a pus piciorul pe solul namibian a fost portughezul Diogo Cão în 1485 care în misiunea lui de explorare a coastei de vest a Africii a oprit pe Coasta Scheletelor și a ridicat o cruce de calcar.
Următorul a fost tot portughez, Bartolomeu Diaz, care în drumul său spre Capul Bunei Speranțe, a oprit în ceea ce azi numim Golful Walvis și Lüderitz, pe care el l-a numit
Angra Pequena.
Inospitalierul Deșert Namib constituie o bariera formidabila și nici un explorator portughez nu a reușit să înainteze prea departe.
În 1773 Autoritatea Olandeza a Capului decide să preia controlul asupra Golfului Walvis, deoarece aici se afla singurul port cu ape adânci de pe toată Coasta Scheletelor. Când Marea Britanie preia controlul asupra Coloniei Capului în 1797, preia controlul și asupra golfului, dar așezările albilor aici au fost rare și nici olandezii, nici britanicii nu au penetrat prea mult în interiorul țării. Uni dintre primii europeni care s-au arătat interesați de Namibia au fost misionarii. În 1805 Societatea Misionară din Londra începe să lucreze în Namibia, venind dinspre sud din Colonia Capului. În 1811 fondează Bethanie în sudul Namibiei, unde construiesc o biserica, fiind azi cea mai veche clădire din Namibia. În 1840 societatea misionară germană Rhenisch, începe să lucreze în Namibia in colaborare cu societatea londoneză.
În 1883 un comerciant german, Adolf Lüderitz, cumpăra
Angra Pequena de la șeful nama Joseph
Începând cu 1884, Namibia a fost o colonie germană sub numele de Africa germană de sud-vest. După Primul Război Mondial, Liga Națiunilor mandatează Africa de Sud să administreze teritoriul.
în 1988 Africa de Sud a acceptat noțiunea de “independență”, atunci când liderul organizației SWAPO: Sam Nujoma a fost ales președinte, iar pe 21 martie 1990, Namibia a dobândit numele de “națiune” în adevarătul sens al cuvântului.
Specialitate vest-africana sosul de arahide este foarte apreciat in multe tari din Africa si nu numai pentru gustul sau cremos. Retetele cu sos de arahide variaza de la o tara la alta, se poate folosi carne de vita, peste sau pui - resultatul este tot timpul delicios.
Ingrediente:
1/2 pui
2 linguri de unt de arahide
2 cepe (alba si rosie pentru mine)
1 lingura bulion concentrat de rosii
2 linguri de ulei vegetal (de arahide daca aveti)
apa
sare, piper
Mod de preparare: