Pagini

Alte Pagini

vineri, 9 octombrie 2015

Gogosi la cuptor- Donuts

Va propun o reteta de Donuts la cuptor....

Gogoasa are o istorie foarte complexa. Exista mai multe variante a inventiei acesteia, dar cu toate au o parte de adevar in ele. Una din aceste teorii sugereaza ca gogoasa a fost inventata in America de Nord de catre colonistii olandezi. Intr-adevar, in secolul XIX, se facea referire la un tip de gogoasa denumite “oliekoek” (un cuvant olandez care literar inseamna “oil cake” – “prajitura in ulei.

Potrivit antropologului Paul R. Mullins, prima carte de bucate in care se mentioneaza despre gogosi este un volum englezesc din 1803 in care gogosile sunt incluse intr-o anexa suplimentara de retete americane. Pana la mijlocul secolului al XIX-lea gogoasa arata si avea gustul asemenea gogoasei din zilele noastre si a fost vazuta ca o gustare cu adevarat americana.

O alta teorie despre originea gogosilor a iesit la iveala in anul 2013, care se pare sa predateze toate celelalte ipoteze. A fost descoperita o reteta despre gogosi (asa numitele “dow nuts”) intr-o carte de retete si sfaturi domestice scrisa in anul 1800 de catre sotia baronului Thomas Dimsdale.
Reteta a fost oferita baronesei de catre o cunostinta care a transcris-o pentru instructiunile pentru gatit a unei delicatese locale numita “Hertfordshire nut”.
Pionierul francizelor in mancare, William Rosenberg, a fondat lantul “Dunkin’ Donuts”.
Rosenberg si-a deschis prima cafenea si gogoserie, denumita “Open Kettle”, in oraselul Quincy, Massachusetts, in anul 1948. Numele companiei a fost schimbat in “Dunkin’ Donuts” in anul 1950.
Potrivit “Donuts and the Salvation Army” (Gogosi si Armata Salvarii), chiar daca armata nu a inventat prima gogoasa, cu siguranta poate primi meritele pentru “ajutorul” oferit pentru popularitatea gogosilor din zilele noastre.
Zilele de 4-5 iunie marcheaza aniversarea “Zilelor Gogoasei” a Armatei Salvarii din Chicago. Aceasta sarbatoare a fost stabilita in anul 1938 pentru a onora munca depusa de Armata Salvarii in Primul Razboi Mondial si a celor care au preparat gogosi pentru miile de soldati din armata.


Ingrediente:
1 pachetel drojdie uscata
250 g făină 
10 cl de lapte 
sare 
1 ou 
3 linguri de zahar
50g  unt

zahăr pudră, nutella, zeama de lamaie etc...



Mod de preparare:
Într-un castron, se amestecă făina și drojdia uscata.
Adaugam laptele încălzit în prealabil și framantam bine (dacă aveți un robot utilizați-l).
Se adaugă zahărul, sarea și oul si se framanta 10 minute, până când aluatul se desprinde de castron. Adaugam untul în 2 etape si frământam până când este bine incorporat.
Acoperiți vasul cu un prosop si lasati-l sa creasca 60 de minute
într-un loc cald.


Fainati suprafata de lucru, framantati un pic aluatul.
Intindeti aluatul cu un rulou, taiati gogosile cu ajutorul unui pahar sau forme.
Le puteti face cu o gaura in mijloc, umplute cu Nutella sau puteti face forme diverse....



 
Le depuneti pe o placa acoperita cu hartie de copt.
Acoperiti-le cu un prosop si le lasati sa creasca inca 30 de minute.

Le coaceti la cuptor la 200°C timp de 10-12 minute. 

Le puteti decora cu zahar pudra , cu glazura alba (zahar pudra cu un pic de lapte sau zeama de lamaie),  cu glazura de nutella.....

Pofta Buna !!!!

imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu